Articles

16 MAA 2025 - Uit een shortlist van vijf bijzondere inheemse insecten, elk geadopteerd door een bekende Nederlander, kiest het publiek zijn favoriet. Onder de stemmers worden prijzen verloot. De actie draagt bij aan het populairder maken van insecten onder het brede publiek.

De verkiezing Insect van het Jaar wordt sinds 2022 georganiseerd door Taxon Foundation in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten, de Nederlandse Entomologische Vereniging en Naturalis Biodiversity Center.

Insect van het jaar - Illustratie

OKT 2024 - Natuurdata Analyse is een samenwerking tussen Naturalis Biodiversity Center, RIVM en RuimteFocus, in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).

Naturalis - Natuurdata

16 SEP 2024 - Naturalis is hét nationaal onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit. De onderzoekers werken daarbij samen met agrarisch ondernemers. Biologe Lotte Vroomans, onderzoeker bij Naturalis, benadrukt het belang van deze samenwerking: ‘Vanuit Naturalis denken we graag mee met boeren hoe hun percelen biodiverser gemaakt kunnen worden, zodat de natuur klappen beter op kan vangen. Samen zorgen we voor robuustere ecosystemen die beter bestand zijn tegen de uitdagingen van klimaatverandering en intensieve landbouw.’

Vitaal Platteland - Biodiversiteit monitoren met de gemeenschap

22 MEI 2024 - Op 22 mei, de Internationale Dag van de Biodiversiteit, werd het Nationaal Dashboard Biodiversiteit gepubliceerd. Het Nationaal Dashboard Biodiversiteit is een initiatief van IUCN NL, Naturalis, SoortenNL en Sovon Vogelonderzoek.

IUCN NL - Nationaal Dashboard Biodiversiteit

31 JAN 2024 - Het tegengaan van bodemdaling in de veenweidegebieden is actueel. Er wordt getest met meerdere technieken. Biologisch melkveehouder Joost van Schie uit Warmond (ZH) probeert via inundatie het inklinken van veen te minimaliseren. De keuze hiervoor is gebaseerd op de eenvoudige uitvoering en de relatief lage kosten.

Ekoland - Proef met inundatie tegen inklinking

22 MEI 2023 - Op 22 mei, de Internationale Dag van de Biodiversiteit, wordt het prototype van het Nationaal Dashboard Biodiversiteit gepresenteerd. Het Nationaal Dashboard Biodiversiteit is een initiatief van IUCN NL, Naturalis, SoortenNL en Sovon Vogelonderzoek.

IUCN NL - Nationaal Dashboard Biodiversiteit

6 MEI 2023 - Naturalis doet onderzoek naar de bestuivingskracht van bijen bij appelbomen door heel Nederland. Bijenexperts hopen er met het Fruitige Bijtjes Onderzoek achter te komen of er wel voldoende bijen aanwezig zijn om al onze appelbomen goed te kunnen bestuiven, en welke soorten daar precies aan bijdragen.

Nature Today - Fruitige bijtjes

Naturalis - Fruitige bijtjes

Bijen verzamelen nectar en stuifmeel van bloemen en zorgen zo voor bestuiving van fruitbomen. Oftewel: zonder bijen, geen appels. Bijenexperts onderzoeken of er wel voldoende bijen aanwezig zijn om al onze appelbomen goed te kunnen bestuiven en welke soorten daar aan bijdragen, en iedereen kan daaraan meedoen!

Nature Today - Koud weer

24 APR 2023 - Afgelopen week hebben bijna 3500 Nederlanders meegeteld tijdens de zesde editie van de Nationale Bijentelling. Helaas was het dit jaar over het algemeen koud met af en toe wat zon. Hierdoor was het voor zowel tellers als bijen zoeken naar een droog half uurtje om naar buiten te gaan. Toch zijn er dit jaar nog ruim 58.000 bestuivers geteld.

14 APR 2023 - Op 15 en 16 april is de Nationale Bijentelling. Het doel is om zoveel mogelijk te weten te komen over de staat van de bij in Nederland. Hierdoor kunnen we de bij beter helpen! In heel het land komen we in actie, ook in de provincie Utrecht.

Nature Today - Nationale bijentelling

5 APR 2023 - Bijenexperts roepen iedereen op om in het weekend van 15 en 16 april een half uur bijen te tellen voor de Nationale Bijentelling. Dat kan in je tuin, op je balkon, of bij een stukje groen in je buurt. De bijen-experts hopen dankzij de tellingen erachter te komen hoe de bijen de zachte winter en late vorst hebben overleefd.

Nature Today - Nachtvorst

22 MEI 2021 - Een 500 meter lange theeheg: win-winsituatie voor mens, dier en milieu. Het Landschapsfonds stelt tot doel om oud-Hollandse landschapselementen toe te voegen aan het Holland Rijnland-gebied. In samenwerking met andere partijen is een vernieuwend idee ontstaan: het aanplanten van ‘theehagen’. Dit idee is eind februari 2021 tot uitvoering gebracht in de vorm van het aanplanten van theehagen bij vier boerderijen in Warmond.

Leidsch dagblad, LHR, … - Theeheg

De familie Van Rijn, die sinds 1982 boerderij ’t Geertje in Zoeterwoude-Dorp exploiteert, krijgt 3.000 euro subsidie van het Landschapsfonds Holland Rijnland. Het geld gaan ze gebruiken om de fruitbomen op het erf van de familieboerderij te onderhouden en nieuwe bomen aan te planten. Naast de subsidie mag de familie voor hun fruitbomen-project gebruik maken van experts die verbonden zijn aan het fonds.

Sleutelstad - Boerderij ‘t Geertje

31 JUL 2019 - “Het is waarschijnlijk een familiegroepje,” zegt natuurjournalist en vogelkenner Dick de Vos als hij wordt geconfronteerd met de foto’s die natuurfotograaf Marit Moerman van Kudde Cronesteyn vanmorgen maakte van een groep van tien lepelaars die was neergestreken in de weilanden. “Tien is ook wel bijzonder,” vindt De Vos.

Sleutelstad - Lepelaars

Previous
Previous

Kudde Cronesteyn